Header Ads

Cara Mudah Masak Nasi Kalau Sorang-sorang Kat Rumah, Tak Membazir, Tak Berkerak!“Alahai... malasnya nak masak nasi bila duk sorang-sorang ni. Takkan nak masak setengah pot je. Nanti nak basuh periuk pun leceh, berkerak-kerak” Saudari Amalina Aziz ada berkongsi tips mudah di laman Facebooknya yang boleh anda ikut.

Jom sis bagi tips mudah masak nasi.

Cara masak nasi yang akan sis terangkan sebentar lagi memang sesuai untuk kuantiti yang sedikit, contohnya untuk 1-2 orang makan. Kadang-kadang orang lain di rumah semua makan bihun goreng tapi anak kecil kita tak boleh makan pedas dan kita nak beri makan nasi.

1-BASUH BERAS Ambil beras setengah mug dan basuh seperti biasa. Kalau nak dua mug nasi, buat lagi satu. 2-MASUKKAN AIR SECUKUPNYA Isikan air ke dalam mug agak-agak sampai hampir penuh. Beras tadi anggarkan dalam separuh mug. Boleh guna mug seramik kaca supaya tak pecah.


3-ISIKAN AIR DALAM PERIUK RICE COOKER Isikan pula air dalam periuk rice cooker lebih kurang separuh penuh.

4-MASAK SEPERTI BIASA Akhir sekali, boleh tekan butang ‘cook’ dan masak macam biasa. WAH, CANTIK RUPA PARASMU! Voilà! Beginilah hasilnya bila dah siap masak. Senang kan?


Sumber : Facebook

No comments

Powered by Blogger.
a