Header Ads

"Dia Tolong Seorang Wanita Ambil Gambar Di Puncak" - Pelari Lain Kongsi Situasi Terakhir Melihat Peserta Gopeng Ultra Trail Yang Hilang Sejak Sabtu


Seramai 120 orang digerakkan untuk mencari seorang peserta Gopeng Ultra Trail yang hilang sejak Sabtu lalu dan kini masih dalam pencarian.

Menurut jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, mereka dibahagikan kepada empat kumpulan dengan 30 orang setiap kumpulan.

Katanya, unit anjing pengesan, K9, turut digerakkan untuk mencari Mohammad Ashraf Hassan, 29, yang hilang ketika mengambil bahagian di dalam Gopeng Ultra Trail sejauh 25 kilometer yang bermula dan berakhir di Gua Tempurung.


Facebook Rasmi pengurus larian, Gopeng ULTRA terbabit turut berkongsi keberadaan akhir Ashraff dan mengharapkan agar pelari lain ingat atau sedar kehadiran mangsa.
"Berdasarkan foto dan video yang kami terima, Ashraff dilihat di puncak Bukit Batu Putih. Dia membantu seorang pelari bernama Dewi untuk mengambil gambarnya di puncak. Selepas gambarnya diambil, Dewi meneruskan perlumbaan.
Seorang lagi pelari yang bernama Marcel melepasi Dewi selepas turun dari Bukit Batu Putih, namun dia tidak perasan keberadaan Ashraff.
Bukit Batu Putih adalah bahagian yang paling mencabar dalam larian itu.  Ini untuk memastikan bahawa dia berjaya sampai ke puncak.  Ashraff dapat dikenal pasti di dalam video.
Alasan kami berkongsi maklumat ini adalah dengan niat bahawa pelari lain mungkin dapat mengingati / mengenal pasti berjalan di sepanjang sisi Ashraff. Oleh itu, kita boleh mengetahui dimana pengakhirannya.
Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Dewi, Marcel & jurugambar dari adventuredotmy kerana berkongsi maklumat mereka dengan kami.
Sekiranya anda mempunyai sebarang maklumat, sila berkongsi dengan kami terlebih dahulu sebelum menyiarkannya di media sosial. Pada masa ini, kami bekerja rapat dengan Pasukan SAR untuk berada di tempat terakhirnya. Oleh itu setiap maklumat adalah penting.
Di samping itu, misi mencari dan menyelamat hari ini dibantu oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM), pasukan abseiling dan lebih banyak sukarelawan telah tampil ke hadapan untuk membantu pencarian. Radius pencarian selesai dari Bukit Batu Putih ke Gua Tempurung.
Sekali lagi kami ingin mengingatkan semua orang, jika anda mempunyai sebarang maklumat mengenai Ashraff, sila mesej peribadi kami di facebook dan bukannya menerbitkannya di media sosial. Sila menghormati privasi pihak-pihak yang disebutkan di atas. Alasan mereka disebutkan adalah kerana pelari lain mungkin dapat mengingati mereka dan secara tidak langsung Ashraff juga.
Sokongan anda sangat dihargai oleh kami. Terima kasih".

Sumber : Facebook GOPENG Ultra , Siakap Keli

No comments

Powered by Blogger.
a