Header Ads

"Rasa nak rempuh lori kat jalan tu biar mati..habis cerita" - Pesakit Berkongsi Pengalaman Ngeri Sepanjang Alami KemurunganRasa sedih dan menangis, serta cubaan untuk mencederakan diri sendiri dan membunuh diri adalah antara ciri-ciri seseorang yang sedang mengalami kemurungan. Kemurungan adalah penyakit mental yang menyebabkan perasaan (mood) seseorang individu menjadi semakin menurun. Ini akan menjejaskan kehidupan harian individu tersebut, termasuklah pemikiran, perasaan, tingkah laku dan kesejahteraannya. Sekiranya tidak ditangani secara efektif, ianya boleh mendorong kepada tindakan membunuh diri.

Hasil ujian mental


Seorang pengguna Facebook telah berkongsi kisah hidupnya yang pernah mengalami kemurungan teruk dan mendapat perhatian Netizen di laman Facebooknya. Dia tidak menyangka dia sedang mengalami kemurungan sehingga dia merasakan terdapat perubahan dalam dirinya.

Tak sedar hadapi kemurungan, sering bergelut dengan "benda gila"


Rasa nak terjatuhkan anak dari tingkat 6 & rasa geram nak rempuh lori di jalanraya biar matiBuat kerja separuh-separuh


Perasaan tertekan semakin terpendamRasa nak gugurkan anak 10 minggu dalam kandunganPenyelesaian : Cuti setahun tanpa gaji, sorang-sorang di rumah


Emosi sudah stabil


Bebas dari penyakit gila 


Sumber : Facebook 

No comments

Powered by Blogger.
a