Header Ads

Jangan Panik Bila Hidung Berdarah! Ikuti 10 Langkah Ini Di Rumah Sebelum Anda Berjumpa Doktor


Hidung berdarah bukanlah satu benda biasa. Perlu dapatkan rawatan doktor segera agar dapat mengesan punca sebelum menjadi lebih parah. Namun, jika hidung berdarah secara tiba-tiba dan panik  serta mempunyai kesukaran untuk berjumpa doktor dengan kadar segera, ada beberapa tips yang anda boleh lakukan di rumah.
Dr Ezairy M.Sallih iaitu seorang doktor telinga, hidung & tekak, berkongsi di laman Facebooknya informasi tentang hidung berdarah dan 10 langkah yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami hidung berdarah.

Baca entri penuh di bawah.

Kalau Hidung Anda Berdarah...Kejadian seperti ini bukanlah jarang untuk kita temui. Di mana-mana boleh berlaku. Sama ada kepada anak kita sendiri, anak murid di sekolah atau sesiapa sahaja.

Nak buat macam mana? Dongakkan kepala supaya darah berhenti? Atau masukkan daun sireh untuk hentikan pendarahan?


Dr Ezairy menasihatkan agar tidak membuat perkara yang tidak sepatutnya. Terdapat 10 langkah awal yang perlu anda lakukan.

Nasihat saya, jangan lakukan perkara-perkara yang tidak sepatutnya. Ikut 10 langkah di bawah :


1. Bertenang. Elak lakukan tindakan terburu-buru. Cuba cari bantuan orang sekeliling. Ingat pesanan saya seterusnya selepas ini.

2. Tunduk. Ini langkah pertama MESTI dibuat. Saya ulang, jangan dongakkan kepala ke atas. Darah yang keluar akan terus mengalir ke bahagian belakang hidung dan berisiko masuk ke paru-paru. Ini lebih bahaya.

3. Picit bahagian luar hidung anda. Tekan dan compress selama 15-20 minit. Jangan hentikan. Jika tak ada sebarang kain disekitar anda, lakukan dengan menggunakan Ibu jari dan jari telunjuk anda.

4. Ulang kembali langkah nombor tiga sekiranya pendarahan sudah mulai perlahan. Ketika ini anda hanya perlu bernafas melalui mulut.

5. Letakkan ais di bahagian dahi. Ini bagi membantu pendarahan daripada hidung untuk dikawal. Cuba dapatkan bantuan daripada orang sekeliling.

6. Sekiranya pendarahan masih aktif dan tidak ada tanda-tanda ia akan berhenti. Kekalkan posisi ini dan segera menuju ke hospital terdekat. Nasihat saya, terus ke unit kecemasan di hospital. Bantuan kecemasan yang perlu akan dilakukan.

7. Apa doktor akan lakukan di hospital? Di hospital, doktor akan memeriksa keadaan klinikal pesakit. Pesakit akan dipastikan di dalam keadaan stabil.

8. Pendarahan dari hidung akan dihentikan dengan beberapa cara di dalam keadaan kecemasan. Kami boleh melakukan ‘anterior nasal packing’ atau ‘posterior nasal packing’ bergantung kepada lokasi pendarahan.

9. Kebiasaannya pendarahan akan berhenti selepas prosedur ini dilakukan. Kemudian doktor akan memeriksa keadaan pesakit. ‘Nasal packing’ ini akan dibuang selepas 24 ke 48 jam bergantung pemeriksaan klinikal.

10. Jangan cuba-cuba masukkan apa-apa objek ke dalam hidung. Jangan masukkan air ke dalam hidung. Ini hanya akan menyebabkan pendarahan tidak akan berhenti. Lakukan langkah di atas dan terus bawa ke hospital.

Semoga nasihat ini berguna untuk kalian. Jangan lupa #KONGSI kepada orang yang anda sayang. Semoga lebih ramai mendapat manfaat nanti.

Dr Ezairy M.Sallih
Doktor telinga, hidung & tekakFoto Kredit : Herba Penawar Resdung Tok Aki Klang
Sumber : Facebook

No comments

Powered by Blogger.
a