Header Ads

Salam keruk 'sampul kosong', Jauhi 7 tabiat buruk sebagai tetamu di kenduri kahwin yang anda terlepas pandang


Hukum memenuhi jemputan perkahwinan adalah wajib bagi umat Islam sekiranya tiada halangan yang tidak dapat dielakkan. Kemudian, ia menjadi adat dan budaya masyarakat Melayu tetamu jemputan akan bersalaman dengan ibu bapa atau penjaga pengantin sambil keruk atau menghulurkan sampul berisi duit dengan jumlah seikhlas hati dalam masa yang sama.

Namun, ada keadaan yang tidak menyenangkan apabila ada sikap buruk tetamu yang hadir dalam sesebuah majlis perkahwinan.

Di bawah ini disenaraikan antara sikap yang mungkin anda sedari. Adakah anda tergolong dalam kumpulan ini?

1. Salam keruk sampul kosong


Datang ke majlis kahwin dan melantak berpinggan-pinggan akhirnya hulur sampul kosong. Perkara ini sering berlaku melainkan bagi perkahwinan VIP atau orang kenamaan yang tidak memerlukan ‘salam keruk’ iaitu menghulurkan sampul berisi wang.

Bagi bakal raja sehari, anda jangan terkejut semasa sesi membuka hadiah dan ’angpau’, jika anda menerima banyak sampul kosong.


2. Anak-beranak penuh mejaUntuk majlis yang tidak memerlukan tetamu membuat tempahan atau RSVP, sesetengah keluarga akan membawa anak beranak, datuk-nenek mereka ke majlis berkenaan. Bayangkan untuk satu meja yang muat 10 orang, ia penuh dengan ahli keluarga itu sahaja. Lebih buruk perangai, mereka terus duduk di kerusi dan meja yang sama tanpa mahu memberi ruang kepada orang lain yang sedang berdiri mencari tempat duduk untuk menikmati makanan atau duduk di meja dalam tempoh yang lama.


3. Mengata pengantin


Sikap ini dah macam kebiasaaan. Ketika pengantin di atas pelamin, tetamu mula menjadi juri awam. Biasanya pasangan pengantin akan menjadi buah mulut jika personaliti atau fizikal kurang menarik. Selalunya yang menjadi mangsa ialah pengantin perempuan.

Bukan sahaja fizikal malah hiasan pelamin, pakaian dan juga solekan juga turut dikomen sewaktu majlis berlangsung.

4. Merungut tentang makanan


Makanan yang dihidangkan kepada tetamu antara perkara penting. Bilangan lauk-pauk juga diambil kira oleh tetamu. Lebih menyedihkan kalau makanan majlis kenduri kurang enak dan tidak banyak pilihan, maka akan riuh sekampunglah orang bercakap. Ditakdirkan ada tetamu yang mengalami sakit perut selepas majlis itu, hmmmm… setahunlah orang akan bercakap buruk tentang pengantin.


5. Bawa balik makanan


Kalau zaman dulu-dulu, tetamu majlis kahwin akan bawa mangkuk tingkat. Dalam mangkuk itu mereka akan memasukkan barang-barang keperluan seperti gula, beras dan sebagainya untuk tuan rumah. Sebagai ganti, pihak tuan rumah akan menyediakan lauk kenduri kahwin dalam mangkuk tingkat itu. Amalan pertukaran barang sedemikian sudah tidak lagi diamalkan tetapi yang sering dilakukan apabila tetamu meminta dibungkuskan lauk-pauk dan nasi kenduri kahwin untuk dibawa pulang.

6. Nak rasa lauk makan beradab


Selalunya lauk-pauk di meja pengantin untuk makan beradab agak istimewa. Kebiasaan ada ayam golek, udang panjat, ikan siakap tiga rasa, pemanis mulut dan beberapa makanan lain. Ia tidak sama dengan hidangan untuk tetamu lain. Pengantin dan ahli keluarga yang duduk di meja makan beradab biasanya tidak makan banyak. Jadi, ada tetamu yang tak tahu malu mahu meminta makanan itu untuk menikmatinya.


7. Minta lebih goodies atau buah tanganSelain bunga telur, pihak keluarga pengantin akan meyediakan buah tangan buat tetamu sebagai kenang-kenangan kerana menghadiri majlis perkahwinan yang diadakan. Ada juga tetamu meminta lebih daripada satu barangan yang diberikan. Kalau yang hadir itu membawa lima orang anak, bayangkan dah berapa banyak buah tangan tuan rumah terpaksa berikan untuk sebuah keluarga itu?

Apa-apa pun, sebagai tetamu yang menghadiri sesebuah majlis kahwin, sikap hormat kepada tuan rumah adalah perkara yang paling mustahak kerana bukan mudah menguruskan majlis perkahwinan kerana ia melibatkan kos yang tinggi.

Jadi, jika anda melihat apa juga kelemahan ketika menghadiri majlis perkahwinan, tidak perlu memberikan banyak komen sebaliknya jadikan majis itu sebagai tempat mengeratkan silaturahim.

*Semua gambar sekadar hiasan

Sumber : mstar

No comments

Powered by Blogger.
a